Alles wat je moet weten als je je freelance-avontuur begint: van administratie tot aan opdrachten

Als je freelance gaat werken is het belangrijk om een aantal dingen goed in de gaten te houden. Het is niet zo makkelijk als het lijkt en daarom is het fijn om van te voren even te weten wat je kunt verwachten. Van administratie tot aan opdrachten, hier vind je alles wat je moet weten!

Freelance administratie

Als freelancer ben je verantwoordelijk voor je eigen administratie. Dat betekent dat je zelf je facturen moet opstellen, je uren moet bijhouden en je inkomsten en uitgaven moet registreren. Het is belangrijk om hier goed op te letten, want als je fouten maakt in je administratie kan dat flink in de papieren lopen.

Opdrachten vinden

Een ander belangrijk punt als je freelance gaat werken is het vinden van opdrachten. Je kan niet zomaar aan de slag, want je hebt immers geen werkgever die je opdrachten geeft. Er zijn een aantal manieren waarop je opdrachten kan vinden. Zo kan je je bijvoorbeeld inschrijven bij een uitzendbureau, een freelancenetwerk of een jobboard. Ook is het belangrijk om een goede website of portfolio te hebben, want hiermee kan je potentiële opdrachtgevers laten zien wat je kan. Ben je opzoek naar ZZP opdrachten in Amsterdam? Deze vind je gemakkelijk online. Je kan daarnaast ook specifiek zoeken in ZZP opdrachten in de ICT bijvoorbeeld.

Het aanvragen van verlof en vakantie

Als freelancer ben je niet aangewezen op de vakantie- en verlofregelingen van een werkgever. Dat betekent dat je zelf je verlof moet aanvragen en regelen. Het is belangrijk om hier van te voren goed over na te denken, want als je niet voorzichtig bent kan het zomaar gebeuren dat je ineens een heleboel werk ineens moet afmaken.

Arbeidsvoorwaarden

Als freelancer ben je niet gebonden aan de CAO, maar dat betekent niet dat je geen arbeidsvoorwaarden hebt. Zo heb je bijvoorbeeld recht op een marktconform salaris, vakantiedagen en een pensioen. Het is belangrijk om hier goed op te letten, want als je onder de minimumloon betaald krijgt of geen vakantiedagen krijgt, dan kan je hiertegen in actie komen.

Belasting

Een ZZP'er is iemand die zelfstandig werkt en dus geen werknemersrelatie heeft met een bedrijf. In plaats daarvan contracteert de ZZP'er zijn diensten aan een opdrachtgever. In Nederland zijn er duizenden bedrijven die opdrachten uitzetten aan ZZP'ers, van multinationals tot kleine ondernemingen. ZZP'ers komen in aanmerking voor verschillende belastingregelingen.

ZZP'ers in Nederland betalen inkomstenbelasting en omzetbelasting (BTW). ZZP'ers met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor de zelfstandigen aftrek (ZAA). Dit is een fiscale regeling waarmee ZZP'ers hun inkomsten kunnen verminderen met bepaalde kosten, zoals kantoorkosten en uitgaven voor marketing. Op deze manier kunnen ZZP'ers hun inkomstenbelasting verlagen.